Laatste nieuws

20 nov Song Casting crowns gaat viral door auto-ongeluk
17 okt Leen Koster en Wim Bevelander doen naam Lichtkring eer aan
1 okt Amy Grant werkt aan een nieuw kerstalbum
30 sep Newsboys mag grens met Canada niet over
29 sep Emotioneel moment voor Big daddy weave
28 sep Jamie Grace verkoopt instrumenten
27 sep Chris Tomlin schrijft kinderboek

Gratis Nieuwsbrief

Vul je e-mailadres in en maak gelijk kans op het album 'Este momento' van Trinity.

E-mail adres:

Gospeltime Twitter

Word ook volger van Gospeltime op Twitter en blijf op de hoogte van het laatste gospelnieuws. Meld je aan via de onderstaande button.

Follow gospelmuziek on Twitter

Uitzending terugluisteren

Je kunt de uitzending ook terugluisteren. Daarvoor kun je op de volgende link klikken:

Beluister nu terug

Nu luisteren

Windows
Media Player
RealPlayer

Jars of clay

Ga naar: website  -  discografie  -  recensies  -  nieuws

De Amerikaanse band Jars of clay begint als studentenband en wordt in 1993 opgericht door zanger Dan Hasseltime en keyboardspeler Charlie Lowell. Kort daarop sluit Stephen Mason zich bij de band aan en een jaar later volgt de tweede gitarist Matt Bronleewe. Voor live-optredens wordt drummer Scott Savage aangetrokken. In 1994 doet de band mee aan een talentenjacht van de Gospel Music Association, waarbij zij als winnaar uit de bus komen. De bandleden besluiten hun school te verlaten en vestigen zich in de muziekstad Nashville. Alleen Matt Bronleewe besluit om zijn studie af te maken en zich te verloven. Hij wordt vervangen door Matt Odmark, een jeugdvriend van Charlie Lowell. Jars of clay krijgt diverse contracten aangeboden, maar besluit in zee te gaan met het relatief kleine christelijke label Essential Records. 

Door een samenwerkingsverband tussen Essential Records en het seculiere label Silvertone is Jars of clay verzekerd van een bredere distributie. Van het debuutalbum uit 1995 verkoopt Jars of clay ruim twee miljoen exemplaren. Het album staat meer dan 52 weken onafgebroken in de Amerikaanse Billboard Top-100. Tevens scoort de band ook seculier een hit met het nummer 'Flood'. Het betekent de doorbraak voor Jars of clay en de band deelt het podium met artiesten zoals Seal, Lenny Kravitz, Jewel en Matchbox twenty. Binnen de christelijke muziekwereld klinken wat kritische geluiden over het feit dat Jars of clay in het voorprogramma speelt van seculiere bands. De muziek van Jars of clay wordt in 1997 in een grote reclamecampagne van Coca-Cola gebruikt.

Het tweede album 'Much afraid' komt uit in 1997. Het productiewerk voor dit album is gedaan door de Britse producer Stephen Lipson, die eerder werkte met artiesten als de Simple Minds, Annie Lenox en Pet Shop Boys. Het album komt op de achtste plaats binnen in de Billboard Top-100. Jars of clay mag voor het eerst een Grammy Award in ontvangst nemen in de categorie 'Best pop/contemporary gospel album'. Het album bereikt de platina status, dat wil zeggen dat er meer dan een miljoen exemplaren van zijn verkocht. De singles 'Five candles' en 'Crazy times' scoren redelijk, maar Jars of clay weet het succes van het debuutalbum niet te evenaren. In 1999 verschijnt het derde album 'If I left the zoo', waarvan het productiewerk is gedaan door Dennis Herring (bekend van onder andere de Counting Crows, Cracker, Buddy Guy). De band wint dit jaar voor de tweede keer een Grammy award. Drummer Scott Savage beluit de band te verlaten en gaat spelen in de begeleidingsband van Jaci Velasquez. In hetzelfde jaar krijgt gitarist Matt Odmark de prestieuze Gibson Guitar Award voor zijn gitaarwerk op het album 'If I left the zoo'. Hij passeert hiermee muzieklegenden als Bob Dylan en Jon Bon Jovi. In 2000 maakt Jars of clay een reis naar China en bezoekt enkele ondergrondse kerken.

Bandleider Dan Haseltine brengt een bezoek aan Afrika in 2002. Dit bezoek inspireert hem tot de oprichting van Blood: water mission, een non-profit organisatie die tot doel heeft de aandacht te vestigen op en geld in te zamelen voor de armoede en aids-problematiek in het continent Afrika. De naam verwijst volgens Dan Hasseltine naar de twee dingen die Afrika het meeste nodig heeft - zuiver bloed en schoon drinkwater. De organisatie start met het 1000 Wells project, een poging om duizend nieuwe waterputten in Afrika te slaan. In hetzelfde jaar komt het album 'The eleventh hour' uit, dat is opgenomen in de nieuwe Sputnik studio van de band. De nummers op het album zijn emotioneel beladen nummers rondom het concept van het menselijk verlangen. Op dit album komen de passies en overtuigingen van de band naar voren, de zorgen en de blijdschap die deel uitmaken van menselijk geloof en ongeloof.

Het vijfde studioalbum 'Who we are instead' (2003) klinkt acoustischer dan de vorige albums. De inspiratie voor dit ingetogen album haalt Jars of clay uit de muziek van Johny Cash. Het is duidelijk te merken dat Jars of clay zich profileert als gospelband en geen ambities (meer) koestert om seculier door te breken. Twee jaar later maakt de band een uitstapje naar eigentijdse versies van traditionele hymns met het album 'Redemption songs'. Aan dit album werken onder andere Sarah Kelly en de Blind boys of Alabama mee. De titel van het album 'Good monsters' uit 2006 is afgeleid van de uitspraak "All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing" van de Iers filosoof en politicus Edmund Burke (1729-1797). Op het album verlenen onder andere Kate York (in 'Even angels cry'), Leigh Nash, zangeres van Sixpence none the richer (in 'Mirrors & smoke'), en een Afrikaans kinderkoor (in 'Light gives heat') hun medewerking. Tevens bevat het album een herbewerking van de song 'All my tears' van Julie Miller.

In de zomer van 2007 besluit Jars of clay na twaalf jaar het label Essential Records te verlaten. De band gaat in eigen beheer albums uitbrengen via Gray Matters, dat valt onder de vlag van de Nettwerk Music Group. Via dit label verschijnt op 16 oktober 2007 het album 'Christmas songs'. Een jaar later verschijnt de EP 'Closer', als voorproefje van het album 'The long fall back to earth' dat op 21 april 2009 uitkomt. Dit album komt in de week na de release op nr. 29 binnen in de Amerikaanse Billboard 200. De song 'Hero' van het album wordt gebruikt voor de trailer van 'Kings', een serie op de tv-zender NBC. De eerste single 'Two hands' bereikt de zesde plaats in de Hot Christian songs chart.