Laatste nieuws

20 nov Song Casting crowns gaat viral door auto-ongeluk
17 okt Leen Koster en Wim Bevelander doen naam Lichtkring eer aan
1 okt Amy Grant werkt aan een nieuw kerstalbum
30 sep Newsboys mag grens met Canada niet over
29 sep Emotioneel moment voor Big daddy weave
28 sep Jamie Grace verkoopt instrumenten
27 sep Chris Tomlin schrijft kinderboek

Gratis Nieuwsbrief

Vul je e-mailadres in en maak gelijk kans op het album 'Este momento' van Trinity.

E-mail adres:

Gospeltime Twitter

Word ook volger van Gospeltime op Twitter en blijf op de hoogte van het laatste gospelnieuws. Meld je aan via de onderstaande button.

Follow gospelmuziek on Twitter

Uitzending terugluisteren

Je kunt de uitzending ook terugluisteren. Daarvoor kun je op de volgende link klikken:

Beluister nu terug

Nu luisteren

Windows
Media Player
RealPlayer

Brooke Barrettsmith

Ga naar: website  -  discografie  -  recensies  -  nieuws

Brooke Barrettsmith (1982) heeft bekendheid gekregen door haar deelname aan het vijfde seizoen van America Idol. Uiteindelijk weet zij bij de laatste veertig beste kandidaten te eindigen. Na het programma besluit zij verder te willen in de christelijke muziek. Zij komt uit een muzikale familie en vertelt hierover: "Mijn vader's moeder was een Broadway zangeres in Chicago en mijn moeder's moeder was een Italiaanse opera zangeres in Chicago. Mijn vader was eveneens een professioneel musicus. Toen hij 18 jaar oud was begon hij met het spelen van drum-sessies en speelde hij op podia in Chicago met blues legendes als Buddy Guy en BB King. Dus ik denk dat ik geen andere keuze had - het zit in mijn bloed! "

Op haar zelfgetitelde debuutalbum laat Brooke Barrettsmith een unieke eigen stijl horen, een samensmelting van haar liefde voor de muziek van Jeremy Camp, Daughtry en Kelly Clarkson. Het album bevat hartstochtelijke teksten die eigen over haar eigen leven en ervaringen gaan. Alhoewel zij pas halverwege de twintig is, heeft zij al veel meegemaakt. Zo is zij behandeld voor extreme angsten die haar leven beheersten.

Als tiener krijgt Brooke Barrettsmith al te maken met angst- en paniekaanvallen. "Mijn hart ging tekeer en het bonkte in mijn hoofd. Ik had irrationele gedachten dat ik de volgende dag niet zou halen, een werkelijk gevoel van hopeloosheid. Ik zat in de eerste stadia van het groeien naar volwassenheid en ik moest met de stress van het leven leren omgaan. Het komt deels door erfelijke factoren binnen mijn familie, maar ook deels omdat ik God niet meer op de eerste plaats had staan. Op dat punt in mijn leven was de angst voor mij reëler aanwezig dan God.", vertelt Brooke Barrettsmith.

Met advies en aanmoeding van haar ouders slaagt Brooke Barrettsmith erin haar angstaanvallen de baas te worden. De extreme angsten hebben als een soort katalysator gewerkt en dat heeft ertoe geleid dat zij een sterke vrouw is geworden. "Ik ben begonnen met het lezen van het Woord van God en ik heb mijn gedachten opnieuw op Christus gericht. Zijn beloften heb ik tot mij genomen en mij eigen gemaakt. Ik leerde om deze beloften een plaats te geven in mijn hart in plaats van mijn leven te laten beheersen door problemen en stress. Ik ben dankbaar voor wie ik ben in Christus en realiseer mij dat Hij dat heeft laten gebeuren. Ik was echt helemaal aan het einde van mijn Latijn. Ik zou vooruitgang boeken met Christus of anders zou ik voor altijd opgesloten in mijn angsten hebben gezeten. "

Of zij moet optreden, liedjes aan het schrijven is in haar woning in Chicago thuis, spreekt voor tieners of voor vrouwen op de regionale conferenties of online studeert voor haar examens op het Bible College, Brooke Barrettsmith leeft onmiskenbaar voor een groter doel in haar leven. Vraag het maar aan haar waarom zij een studie volgt midden in een zwaar tourschema en dan antwoordt zij: "Het is altijd een droom van mij geweest om naar het Moody Bible College te gaan, omdat mijn vader deze studie ook heeft gevolgd. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in een diepere kennis van de Bijbel en de fundamenten van wat we geloven. Ik wil rekenschap kunnen afleggen, antwoorden hebben en zoveel mogelijk weten over Jezus en het geloof. Ik doe het oprecht voor mijn persoonlijke verrijking. Ik wil meer van Jezus weten en ik wil Hem op een goede manier vertegenwoordigen."

De vader van Brooke Barrettsmith begeleid zijn dochter zorgvuldig, omdat hij maar al te goed de valkuilen kent van een leven in de muziekindustrie. Brooke Barrettsmith legt uit: "Voordat mijn ouders christenen werden, geeft mijn vader een leven als rock-ster geleid. Hij dronk, gebruikte drugs en kwam pas vier uur 's ochtends thuis. Mijn moeder kon daar niet mee omgaan en heeft de echtscheiding papieren aangevraagd - het was zijn 'wake up call'. Kort daarna heeft hij Christus aangenomen. Toen mijn moeder zijn voorbeeld zag, heeft zij een paar maanden later ook 'ja' gezegd tegen Jezus. Wanneer je zo'n compleet verlossing meemaakt dan weet je dat Jezus echt is."

Hoewel zij zelf nog een jong kind was op het moment van de bekering van haar ouders, merkt zij duidelijk de veranderingen in het gezin. En met name ook in de wijze waarop haar vader tegen muziek aankijkt. Tot op de dag van vandaag geeft zij hem alle credits voor de wijze waarop hij haar artistiek heeft  beïnvloed. "Muziek was zijn eerste liefde en ik zag hem afstand nemen van hetgeen hij als niet-gelovige had gedaan. Dat had een enorme invloed - hij was nog steeds creatief en geweldig als muzikant, maar nu had het een nieuwe betekenis."

Als kind treedt zij regelmatig samen met haar broers en zussen op in de kerk. Zij vertelt: "Toen besloten mijn zus en ik dat wij onze bediening door middel van muziek voort wilden zetten. Mijn vader begon met het opzetten van shows, wij speelden voor christelijke jeugdgroepen en tijdens grotere evenementen van de kerk." Na een paar jaar met haar jongere zus een duo te hebben gevormd, komen zij tot het inzicht dat hun muzikale visies van elkaar verschillen. Omwille van hun relatie besluiten zij in 2006 om deel te nemen aan het vijfde seizoen van 'American Idol'.

Brooke Barrettsmith vertelt: "We maakten ontelbare audities mee. Ik heb eerlijk gezegd niet zoveel met een talentenjacht en ik zou de 'American Idol' ervaring niet opnieuw willen meemaken -  zowel goede als slechte uitersten. We haalden het allebei tot Hollywood, maar mijn zus werd vlak voor mij naar huis gestuurd. Het was een keerpunt - voor de eerste keer in mijn leven heeft God bevestigd dat hij mij talenten heeft gegeven en dat Hij een roeping heeft voor mijn leven. Ik zat in mijn comfort-zone al die jaren dat ik samen met mijn zus een duo vormde. Het is grappig dat God juist hetgene waar ik zo fel tegen gekant was, heeft gebruikt om mij duidelijk te maken dat Hij een roeping voor mijn leven heeft." Deze roeping volgt Brooke Barrettsmith in verschillende gebieden, zoals haar werk als jeugdleider in de kerk en haar spreekbeurten tijdens 'Unlimited hope women'  conferenties. Het belangrijkste is natuurlijk de communicatie van haar geloof door het uitbrengen van een debuutalbum.