Laatste nieuws

20 nov Song Casting crowns gaat viral door auto-ongeluk
17 okt Leen Koster en Wim Bevelander doen naam Lichtkring eer aan
1 okt Amy Grant werkt aan een nieuw kerstalbum
30 sep Newsboys mag grens met Canada niet over
29 sep Emotioneel moment voor Big daddy weave
28 sep Jamie Grace verkoopt instrumenten
27 sep Chris Tomlin schrijft kinderboek

Gratis Nieuwsbrief

Vul je e-mailadres in en maak gelijk kans op het album 'Este momento' van Trinity.

E-mail adres:

Gospeltime Twitter

Word ook volger van Gospeltime op Twitter en blijf op de hoogte van het laatste gospelnieuws. Meld je aan via de onderstaande button.

Follow gospelmuziek on Twitter

Uitzending terugluisteren

Je kunt de uitzending ook terugluisteren. Daarvoor kun je op de volgende link klikken:

Beluister nu terug

Nu luisteren

Windows
Media Player
RealPlayer

The elms

Ga naar: website  -  discografie  -  recensies  -  nieuws

The elms bestaan uit Thom Daugherty (zanger&gitarist), Keith Miller (bassist) en Christopher Thomas (drummer&percussie) en Owen Thomas (zanger&gitarist). De twee Thomas broers zijn zonen van een dominee en groeien op in het stadje Seymour in Indiana met slechts 16.000 inwoners. De broers zijn actief binnen de kerk en hebben in hun puberteit al concrete doelen voor ogen. The elms zien zichzelf als een hechte vriendenclub en de band haalt zijn inspiratie uit de muziek van de jaren '60 en '70. De bandleden zijn grote fans van bands als The beatles, The Kinks en The Who.  

Aanvankelijk noemen The elms zich Just visiting. Het debuutalbum 'Garden show' verschijnt in 1996, waarna de band aan een uitgebreide tour begint. Twee jaar later brengt Just visiting nog een zelfgetiteld album uit, voordat de bandnaam in The elms wordt veranderd. De nieuwe bandnaam is een verwijzing naar een oud koetshuis in Engeland, dat eigendom is van de oom van Christoper en Owen. Volgens Owen, die ook de songwriter van The elms is, was het koetshuis een bron van inspiratie omdat het op een beschermd en afgelegen landgoed ligt dat is omringd door iepen (elms). De bescherming van de bomen kan worden gezien als een synoniem voor God. In juni van 1999 wordt bekend dat van de albums van Just visiting meer dan 6.000 exemplaren zijn verkocht. Het levert de band een contract op bij het label Sparrow Records. 

Kort nadat het contract met Sparrow Records is getekend brengt de band een zelf-getitelde EP uit met daarop vijf tracks. De schijf wordt geproduceerd door Brent Milligan en levert direct de hit 'Lifeboat' op, die veel airplay krijgt op de christelijke radiostations in de Verenigde Staten. Het nummer staat ook op het officiële debuutalbum 'Big Surprise' dat in 2001 wordt uitgebracht door Sparrow Records. 

Na de release van Big Surprise geven The elms ongeveer tweehonderd concerten in een jaar tijd. Het uitbrengen van het tweede album 'Truth, Soul, Rock & Roll' in 2002 blijkt een muzikale koerswijziging met zich mee te brengen. In vergelijking met het eerdere werk heeft dit album wat meer getemperd geluid. De single 'Burn & shine' bereikt de 24ste positie in de airplay chart op de CHR in mei 2003. In datzelfde jaar groeit de aandacht voor The elms onder andere door twee videoclips op MTV, vier Dove Award nominaties, en twee optredens tijdens de prijsuitreiking door de Gospel Music Association.