Laatste nieuws

20 nov Song Casting crowns gaat viral door auto-ongeluk
17 okt Leen Koster en Wim Bevelander doen naam Lichtkring eer aan
1 okt Amy Grant werkt aan een nieuw kerstalbum
30 sep Newsboys mag grens met Canada niet over
29 sep Emotioneel moment voor Big daddy weave
28 sep Jamie Grace verkoopt instrumenten
27 sep Chris Tomlin schrijft kinderboek

Gratis Nieuwsbrief

Vul je e-mailadres in en maak gelijk kans op het album 'Este momento' van Trinity.

E-mail adres:

Gospeltime Twitter

Word ook volger van Gospeltime op Twitter en blijf op de hoogte van het laatste gospelnieuws. Meld je aan via de onderstaande button.

Follow gospelmuziek on Twitter

Uitzending terugluisteren

Je kunt de uitzending ook terugluisteren. Daarvoor kun je op de volgende link klikken:

Beluister nu terug

Nu luisteren

Windows
Media Player
RealPlayer

Ralph van Manen

Ga naar: website  -  discografie  -  recensies  -  nieuws

Ralph van Manen is bij een breed publiek een bekende artiest. Met name begin jaren ’90 is Ralph van Manen ongekend populair. Hij verdrijft buitenlandse topacts als MW Smith, Amy Grant en Rebecca St. James van de eerste plaats in de vaderlandse gospelhitlijsten. En nog altijd behoort Ralph van Manen qua verkoopcijfers tot de absolute gospeltop in Nederland. Ouderen zullen Ralph van Manen herinneren als leadzanger van de band Target. Target voert jarenlang de boventoon in de Nederlandse gospelscene. Na het uiteenvallen van Target is Ralph als solo-artiest doorgegaan. Hij schrijft zijn eigen songs, en komt in 1993 met zijn eerste cd op de markt: Face the Feeling. De single Stay Close wordt een mega-hit (nr. 1 in de Airplay Top 100 van 1993) en Ralph van Manen wordt verkozen tot ‘Gospelartiest van het Jaar’. Zijn populariteit maakt Ralph van Manen tot hoofdpodiumartiest op zowel het Flevo Totaal Festival (10.000 bezoekers) als de EO Jongerendag (50.000 bezoekers).

Na Face the Feeling bengt Ralph van Manen in 1994 de live-cd Live (Un)Plugged op de markt. Old Feet, New Shoes, een album met gearrangeerde praisesongs, volgt in 1995. De eveneens in 1995 uitgebrachte single Only Love is een jaar later terug te vinden op het album Language of Love. Deze cd, en met name de song Testify to Love, maakt Ralph van Manen tot een bekende artiest in de Verenigde Staten. De in Amerika populaire gospelformatie Avalon neemt het nummer opnieuw op, en scoort er een geweldige hit mee. Vanaf dat moment wordt Ralph van Manen regelmatig als songwriter gevraagd. Ralph is onder andere betrokken bij de cd-producties van de Finse zangeres Nina Aström. 

In 1996 volgt de cd Angel on the Wing en in 1997 brengt Ralph van Manen een verzamelalbum uit, met als titel The Collection. Als vanzelfsprekend is daarop de hit Stay Close terug te vinden, maar ook de hits als Testify to Love, Only Love en Language of Love. Het album Vessel of Weakness (1998) wordt evenals het album Language of Love in Amerika opgenomen, met medewerking van (inter)nationale topartiesten. Voor de nieuwste live-cd Don’t Waste The Dawn (release augustus 2000) kiest Ralph van Manen voor de Willibrord Studio’s in Veenendaal, en ook voor zijn begeleiding valt de keuze op Nederlandse sessiemuzikanten. De band bestaat uit Frank van Essen (drum, viool), Henk Pool (keyboard, piano), Luca Genta (fluit, cello), Jay-P Beijersbergen (elektrische en akoestische gitaar), Paddy van Rijswijk (basgitaar), Kees Kraayenoord (zang) en Suzanne van der Velde (zang).

In 2001 geeft Ralph van Manen een opmerkelijke wending aan zijn muzikale loopbaan door na acht Engelstalige CD’s een Nederlandstalig album, getiteld Dichterbij, uit te brengen. Dichterbij slaat ondanks het lage gospelgehalte binnen de gospelmarkt erg aan, maar dankzij het Nederlandse album is er ook van buiten de gospelscene interesse gaan ontstaan voor de artiest Ralph van Manen. In 2003 volgt het tweede Nederlandstalige album, getiteld Steeds Meer.

Ralph’s songs gaan hoofdzakelijk over relaties en hebben een sterk persoonlijk karakter. Naast zijn eigen muzikale carrière wil Ralph van Manen zijn talenten als componist/tekstschrijver inzetten voor (inter)nationale collega-artiesten. Zijn gezichtsveld beperkt zich wat dat betreft niet tot de gospelscene. Ralph van Manen is een veelzijdig artiest, en is als zodanig ook geschikt voor zeer uiteenlopende evenementen. Solo brengt Ralph semi-akoestische luisterliedjes, met een combo staat Ralph voor kwalitatief hoogstaande popmuziek, en met een voltallige band krijgt de muziek van Ralph van Manen een pop/rock-karakter.