Laatste nieuws

20 nov Song Casting crowns gaat viral door auto-ongeluk
17 okt Leen Koster en Wim Bevelander doen naam Lichtkring eer aan
1 okt Amy Grant werkt aan een nieuw kerstalbum
30 sep Newsboys mag grens met Canada niet over
29 sep Emotioneel moment voor Big daddy weave
28 sep Jamie Grace verkoopt instrumenten
27 sep Chris Tomlin schrijft kinderboek

Gratis Nieuwsbrief

Vul je e-mailadres in en maak gelijk kans op het album 'Este momento' van Trinity.

E-mail adres:

Gospeltime Twitter

Word ook volger van Gospeltime op Twitter en blijf op de hoogte van het laatste gospelnieuws. Meld je aan via de onderstaande button.

Follow gospelmuziek on Twitter

Uitzending terugluisteren

Je kunt de uitzending ook terugluisteren. Daarvoor kun je op de volgende link klikken:

Beluister nu terug

Nu luisteren

Windows
Media Player
RealPlayer

Chris Tomlin

Ga naar: website  -  discografie  -  recensies  -  nieuws

Christopher Dwayne Tomlin is geboren op 4 mei 1972 en groeit op in het oosten van Texas. Hij luistert op jonge leeftijd al veel naar countrymuziek en zijn vader leert hem op 11-jarige leeftijd gitaar te spelen. Op zijn 14de schrijft Chris Tomlin zijn eerste song. Na zijn middelbare school studeert hij medicijnen aan de universiteit. In de tussentijd blijft hij songteksten schrijven en liedjes spelen. Chris Tomlin raakt bevriend met Louie Giglio (de oprichter van Passion) die hem vraagt om hem te helpen bij het organiseren van de eerste Passion '97 conferentie.

Alhoewel Chris Tomlin als solo-artiest optreedt, neem hij geregeld zijn vaste begeleidingsband mee. Deze band bestaat uit Daniel Carson (elektrische gitaar en achtergrondzang), Jesse Reeves (bass gitaar, harmonica, achtergrondzang en mede tekstschrijven) en Travis Nunn (drummer). Matt Gilder wordt niet gezien als vast bandlid, maar speelt geregeld keyboard voor Chris Tomlin. De samenwerking tussen Chris Tomlin en zijn band is eind jaren negentig ontstaan in The Woodlands United Methodist Church.

In 2001 verschijnt zijn eerste solo-album "The noise we make" bij het label Sixstepsrecords. Hij scoort met de song "Forever" een enorme hit. Over zijn succes vertelt Chris Tomlin: "Ik schrijf veel nummer, maar slechts enkelen komen op een album terecht. Ik stel mijzelf altijd de vraag 'Zou men dit nummer willen zingen?' Ik ben niet de juiste persoon om een folk-achtige song te schrijven of iets met een gecompliceerde songtekst. De gave die God mij heeft gegeven is om songs te schrijven die eenvoudig zijn en waarmee mensen zich snel verbonden voelen. Neem niet weg dat hij mij soms ook veel moeite kost om een goede song te maken. Het communiceren van een diepzinnige waarheid op een eenvoudige manier is nooit zo simpel als het lijkt." Zo heeft Chris Tomlin ongeveer vier jaar nodig gehad om de song "Forever" op te nemen. Van zijn album "Arriving" uit 2004 worden meer dan een half miljoen exemplaren verkocht, waarmee het album de goud-status behaalt. Met name de songs "Holy is the Lord" en "How great is our God" van het album "Arriving" leveren Chris Tomlin veel bekendheid op, omdat verschillende Amerikaanse kerken de nummers opnemen in de zangdiensten.
 

Chris Tomlin verhuist in 2002 naar Austin (Texas) en wordt voorganger van de Austin's Stone Community Church, een gemeente met zo'n 1500 leden. Zijn eerste live-album verschijnt in 2005 onder de titel "Live from Austin Music Hall" en bevat klassiekers als "Forever", "Famous One", "Kindness" en een nieuwe live-versie van "Indescribable" met Chris Tomlin op de piano. Speciale gasten tijdens deze avond in de Austin Music Hall zijn onder andere labelgenoot David Crowder, zanger en tekstschrijver Cary Pierce en blues zanger Seth Walker. In totaal hebben meer dan 5800 mensen het opname-concert bijgewoond. Er moesten zelfs tweeduizend mensen naar huis worden gestuurd vanwege onvoldoende capaciteit in de zaal. "Zelfs al had er maar 1 persoon moeten worden weggestuurd dan zou ik dat vervelend vinden. Maar de organisatie heeft mij laten weten dat tweeduizend bezoekers huiswaarts zijn gestuurd. Ik kon het gewoonweg niet geloven. De opkomst was veel groter dan ik had gedacht en gehoopt. Ik ben bemoedigd door wat ik heb gezien hoe God door mensen in mijn stad Austin heen werkt.” , aldus Chris Tomlin.
 

Chris Tomlin ontvangt voor zijn album "See the morning" in 2006 twee Grammy Award nominaties. Ook is hij datzelfde jaar maar liefst negen keer genomineerd voor een GMA Dove Award. Uiteindelijk weet hij zes Dove Awards binnen te slepen, waaronder de belangrijkste Dove award voor "Artiest" van het jaar. Chris Tomlin vertelt hierover: "Ik ben compleet overdonderd. Ik ben dankbaar voor de eer, maar aan het einde van de dag maakt dat bij God geen indruk. Hij moet groter worden en ik kleiner. Ik weet dat ik zelf niets voorstel, maar God is bij en met mij." Met het album "See the morning" behaalt hij een nummer 1 notering in Billboard's Christian albums chart en de 15 plaats in de Billboard Album Top 200. Op 31 mei 2007geeft Chris Tomlin een gratis concert in zijn geboorteplaats Grand Saline (Texas) ter gelegenheid van het jaarlijkse Saltfest. Zijn song "Indescribable" wordt op 14 juni 2007 door de ruimteorganisatie NASA gebruikt om de astronaut Patrick Forrester aan boord van de Space Shuttle mission STS-117 te wekken voor zijn ruimtewandeling.