Laatste nieuws

20 nov Song Casting crowns gaat viral door auto-ongeluk
17 okt Leen Koster en Wim Bevelander doen naam Lichtkring eer aan
1 okt Amy Grant werkt aan een nieuw kerstalbum
30 sep Newsboys mag grens met Canada niet over
29 sep Emotioneel moment voor Big daddy weave
28 sep Jamie Grace verkoopt instrumenten
27 sep Chris Tomlin schrijft kinderboek

Gratis Nieuwsbrief

Vul je e-mailadres in en maak gelijk kans op het album 'Este momento' van Trinity.

E-mail adres:

Gospeltime Twitter

Word ook volger van Gospeltime op Twitter en blijf op de hoogte van het laatste gospelnieuws. Meld je aan via de onderstaande button.

Follow gospelmuziek on Twitter

Uitzending terugluisteren

Je kunt de uitzending ook terugluisteren. Daarvoor kun je op de volgende link klikken:

Beluister nu terug

Nu luisteren

Windows
Media Player
RealPlayer

Delirious?

Ga naar: website  -  discografie  -  recensies  -  nieuws

De Engelse band Delirious? ontstaat in 1992. De band noemt zich in de beginperiode Cutting edge en speelt tijdens jeugddiensten van de Arum Community Church in Littlehampton. Delirious? wordt gevormd door zanger Martin Smith (1970), keyboardspeler Tim Yupp (1966) en drummer Stewart Smith (1968). De toenemende vraag naar muziek van de band leidt tot de opnames van het eerste album, getiteld 'Cutting edge'. In 1995 komen bassist Jon Thatcher (1976) en gitarist Stuart Garrard (1963) de band versterken. Op 30 augustus 1995 zijn Martin Smith, zijn vrouw Anna en bassist Jon Tatcher betrokken bij een bijna fataal auto-ongeluk. Jon en Anna blijven ongedeerd, maar Martin wordt met gebroken botten enkele weken in het ziekenhuis opgenomen. Gedurende zijn periode in het ziekenhuis maakt Martin Smith een depressie door. Na zijn ontslag uit het ziekenhuis besluit Martin Smith om fulltime muziek te gaan maken en verandert de bandnaam in Delirious?.

In 1996 wordt het album 'Live & in the can' uitgebracht, hierna volgt al snel het album 'King of fools'. De eerste single van Delirious, 'White ribbon day' is binnen 24 uur uitverkocht en komt binnen in de hitlijsten op nr. 41. De singles 'Deeper' en 'Promise' halen de 20ste positie.De band treedt op in het Wembley Stadion voor ruim 50.000 mensen. In juni 1999 brengt Delirious? het album 'Mezzamorphis' uit met daarop een duidelijk ander geluid dan de voorgaande albums. De band hoopt met dit album ook seculier door te breken. Het album doet het echter minder goed dan z'n voorganger. Kort hierna tekent Delirious? een contract bij de seculiere platenmaatschappij Zomba Records. In deze periode krijgen de bandleden na een concert in Nieuw-Zeeland naar eigen gevoel de opdracht van God om een worshipalbum op te nemen. In 2000 resulteert deze ervaring in de release van het album 'Glo'.

Het album 'Audio Lessonover?' (een anagram van 'Radio one loves us') uit 2001 is de tweede poging van Delirious? om door te breken bij het grote publiek. De band huurt daarvoor de bekende producer Chuck Zwicky in, die eerder werkte met onder andere Semisonic en Madonna. De eerste single 'Waiting for the summer' bereikt de 26ste plaatst in de charts, gehinderd door een beperkte airplay op de radiostations. Dit leidt ertoe dat de tweede single 'Take me away' wordt gecanceld. Het album krijgt matige recensies en de verkoopcijfers blijven achter bij de verwachtingen. Delirious? speelt in 2002 voor meer dan 1 miljoen mensen. In hetzelfde jaar brengt Delirious? het vijfde studio album 'Touch' uit. De tien songs op het album gaan voornamelijk over relaties. Qua stijl verleggen de vijf heren opnieuw hun muzikale grenzen en 'Touch' klinkt dan ook opnieuw progressief en catchy. De sound varieert van pianospel tot scheurende rocksongs. 

Door de toenemende populariteit van praise & worship groeit Delirious? uit tot een wereldband. Aangezien meer dan 300.000.000 miljoen mensen op deze wereld Spaans spreken neemt de groep het album 'Libertad' (Vrijheid) op. Dit album bevat twaalf bekende songs van de eerste vier 'Cutting edge' tapes in een Spaans talige versie gezongen, waaronder 'I could sing of Your love forever', 'I've found Jesus', 'I'm not ashamed' en 'Obsession'. In 2003 brengt Delirious? het album 'World service' uit, dat kan worden omschreven als een worshipalbum. De band boekt succes in Duitsland en brengt daar de singles 'Inside outside' en 'Every little thing' uit. Het album 'World service' doet het zowel in Engeland als de Verenigde Staten goed. De single 'Rain down' wordt de grootste hit van de band sinds de single 'Deeper'.

Het zesde studioalbum 'The mission bell' verschijnt in 2005. Diverse websites schrijven positieve recensies over dit album. De song 'Paint the town red' wordt uitgebracht als cd en iTunes single in het Verenigd Koninkrijk en komt binnen op nr 65 in de chart. Het album 'The mission bell' wordt in mei 2007 voor een Dove award in de categorie 'Rock/contemporary album of the year', maar uiteindelijk wint Jars of clay met het album 'Good monsters'. Bijna geheel 2007 brengt Delirious? in de studio door voor de opnames van het album 'Kingdom of comfort' met producer Sam Gibson. Het album wordt in april 2008 internationaal uitgebracht. De release valt samen met de lancering van de derde versie van de website van Delirious? Verschillende songs van het album worden als gratis download aangeboden, waaronder 'God is smiling', 'We give You praise' en een nieuwe opname van de kerstklassieker 'Silent night'.

Eind april 2008 verlaat Stew Smith de band en wordt Paul Evans wordt door de band aangetrokken als vervangende drummer. Op 6 juli van datzelfde jaar maakt de band via een persbericht bekend dat Delirious? een pauze neemt. Martin Smith wil meer tijd met zijn familie doorbrengen en zich richten op het CompassionArt project. Later kondigt de band aan een laatste single uit te brengen in november 2008. De single 'Love will find a way' van het album 'Kingdom of comfort' komt op nr. 30 binnen in de Engelse chart, maar zakt al snel naar de 55ste positie. De live cd/dvd 'My soul sings' wordt gedurende dat jaar opgenomen tijdens een concert in Colombia en verschijnt in 2009. Tevens brengt de band het verzamelalbum 'History makers' uit in november van dat jaar. Delirious? eindigt met een korte afscheidstour door Europa. Het laatste concert is op 29 november 2009 in een uitverkocht Hammersmith Apolloin in London. Tijdens de 3,5 uur durende show van Delirious? zijn opnames gemaakt, waarvan in 2010 live-releases verschijnen. Zanger Martin Smith blikt terug: "Het zijn absoluut 17 fantastische jaren geweest en we zijn nog steeds goede vrienden. Wat een getuigenis is het geweest. De kans is groot dat wij ooit nog eens samen zullen spelen. Nu is het tijd om rust te nemen."