Laatste nieuws

20 nov Song Casting crowns gaat viral door auto-ongeluk
17 okt Leen Koster en Wim Bevelander doen naam Lichtkring eer aan
1 okt Amy Grant werkt aan een nieuw kerstalbum
30 sep Newsboys mag grens met Canada niet over
29 sep Emotioneel moment voor Big daddy weave
28 sep Jamie Grace verkoopt instrumenten
27 sep Chris Tomlin schrijft kinderboek

Gratis Nieuwsbrief

Vul je e-mailadres in en maak gelijk kans op het album 'Este momento' van Trinity.

E-mail adres:

Gospeltime Twitter

Word ook volger van Gospeltime op Twitter en blijf op de hoogte van het laatste gospelnieuws. Meld je aan via de onderstaande button.

Follow gospelmuziek on Twitter

Uitzending terugluisteren

Je kunt de uitzending ook terugluisteren. Daarvoor kun je op de volgende link klikken:

Beluister nu terug

Nu luisteren

Windows
Media Player
RealPlayer

Interview met Michael Tait van de Newsboys

Hoe is het om onderdeel uit te maken van de Newsboys? 

Ik ben nog steeds aan wennen. Fans moeten ook er aan wennen dat Peter Furler is vervangen door een vent met gevlochten haar en een donkere huidskleur. Maar dc Talk en Newsboys zijn lange tijd goede vrienden geweest. Fans van dc Talk waren ook fan van de Newsboys en andersom.

Ben jij al lange tijd bevriend met de bandleden van de Newsboys?

Oh man, onlangs kwam ik een foto van dc Talk en Newsboys tegen uit lang vervlogen tijden, rond 1991. Op deze foto stond ik met de Newsboys op de foto en deed ik alsof ik de zanger was. Ik stond in het midden tussen de andere bandleden. En dat was 19 jaar geleden. Hoe raar kan het lopen?

Hoe is dit allemaal tot stand gekomen?

Wes Campbell, de manager van de Newsboys, belde me en zei dat Peter Furler het rustiger aan wilde gaan doen en meer tijd met zijn familie wilde doorbrengen. Hij maakte al twintig jaar deel uit van de band en hij was moe van het opnemen van albums en het voortdurend touren. De vraag was of ik zijn plaats wilde innemen. In eerste instantie begreep ik het niet helemaal en dacht ik dat het de bedoeling was dat ik hem slechts een paar maanden zou vervangen. Maar ze wilden de band compleet vernieuwen, een soort van Newsboys 2.0.

In eerste instantie dacht ik: “Mijn God, dit kan ik echt niet. Ik heb gebeden en een tijd erover nagedacht. Toen heb ik gezegd: “Weet je wat, ik moet dit gaan doen. Ik ervoer het diep in mijn hart. Dus ik heb alle songteksten van de Newsboys uit mijn hoofd geleerd. Michael Tait kan natuurlijk geen teksten van een stukje papier gaan lezen op het podium. Geen spiekbriefjes.

Is er bij de Newsboys net zo’n klik als bij dc Talk?

Eerlijk gezegd, het voelt gewoon zo goed. Ik zal niet zeggen beter, maar ... laten we zeggen gewoon zo goed. Ik heb altijd gedacht dat ik een band goede banen kan leiden. dc Talk is een goede leerschool geweest. Dit is altijd wat ik heb willen doen en nu ben ik eindelijk dan zover.

De afgelopen tien jaar stond je aan het hoofd van deTait band, hoe is het daarmee?

Dat is waar. Maar ik besefte dat het moeilijk was, het leiden van een band. Het schrijven van twee albums met de Tait band was absoluut overweldigd. En we hebben een aantal concert-tours gedaan, niet zo groot als de tours van de Newsboys. Dus ik wist eigenlijk niet wat het was om een bandleider te zijn van een band op het niveau van de Newsboys. Maar de Tait band heeft me ervoor klaargestoomd.

Heb je het gevoel gehad dat de Tait band in de lift zat?

Dat was mijn doel. Ik wilde een soort van hetzelfde doen als bij dc Talk. Evangelisatie en mensen sociaal bewust maken. Het schrijven van liedjes die mensen aan het denken zetten over vragen als: 'Waarom ben je hier? Waarom besta je? Wat is jouw doel? Waar ga je heen?’ Dat soort dingen die gericht zijn op het vinden van onze schepper.

Toen onze eerste cd Empty uitkwam in 2001 stonden we op de voorpagina van USA Today en kreeg het album maar liefst vier sterren. Maar om verschillende redenen werkte de Tait band niet. Nu terugkijkend dank ik God daarvoor, want het was het toch niet helemaal.

Heb je een mondelinge overeenkomst met de Newsboys, of is er een contract?

Alles is mondeling afgesproken. Peter Furler is uit beeld, maar ik blijf in contact met hem voor advies en het verkrijgen van inzicht. Maar voor zover het zakelijke afspraken betreft heb ik te maken met manager Wes Campbell.

De laatste drie albums van Newsboys waren voornamelijk worship georiënteer. In de periode daarvoor waren jullie meer een rockband die bekend stond om leuke en grappige teksten. Hoe zou je de nieuwe Newsboys omschrijven?

Het is een mengsel van het DNA van Michael Tait, de Newsboys uit het verleden en het ‘oude’ dc Talk. Mac Powell van Third day noemde het Burger King en McDonalds die bij elkaar komen. En dan krijg je een super hamburger. Het is zeker een mix en de band heeft een nieuwe impuls gekregen.

Wat was er gebeurd als je het verzoek om bandleider te worden had afgeslagen? Denk je dat de Newsboys dan niet meer hadden bestaan?

Peter Furler vertelde me dat ik bovenaan een zeer korte lijst stond. Het was mij of een andere vent. Ze wilden een ervaren man, omdat een band van dit kaliber dat vraagt. Je wilt niet dat een 21-jarige deze positie inneemt. Je moet een ervaren man hebben, een generaal met een ster, iemand die het werk kan doen en al ruime ervaring op het podium heeft.

Kun je iets vertellen over hoe het gaat in je persoonlijke leven?

Ik heb nu een mooie dame in mijn leven. Ze is enorm knap en komt New York City. In het dagelijks leven is zij model, maar zij is anders dan je wellicht zou denken. Zij is heeft ‘down to earth’ en ‘cool’. Zij heeft God nog meer lief dan ik en leest de Bijbel zelfs door de telefoon aan mij voor. Zij bidt voor mij.

Waar woon je tegenwoordig?

Ik heb ongeveer drie jaar in Malibu gewoond. Tien jaar geleden overleed mijn vader en heb ik zijn oude huis gekocht in DC, een historisch huis op Capitol Hill. En ik heb een huis in Nashville. Dus ik pendel heen en weer.

Heb je nog steeds een Harley en doe je nog aan snowboarden?

Al een tijdje heb ik niet meer gesnowboard en ik heb mijn Harley verkocht. Maar ik wil een nieuwe gaan kopen omdat ik er spijt van heb. Ik ben dus op zoek naar een nieuwe Harley.