Laatste nieuws

20 nov Song Casting crowns gaat viral door auto-ongeluk
17 okt Leen Koster en Wim Bevelander doen naam Lichtkring eer aan
1 okt Amy Grant werkt aan een nieuw kerstalbum
30 sep Newsboys mag grens met Canada niet over
29 sep Emotioneel moment voor Big daddy weave
28 sep Jamie Grace verkoopt instrumenten
27 sep Chris Tomlin schrijft kinderboek

Gratis Nieuwsbrief

Vul je e-mailadres in en maak gelijk kans op het album 'Este momento' van Trinity.

E-mail adres:

Gospeltime Twitter

Word ook volger van Gospeltime op Twitter en blijf op de hoogte van het laatste gospelnieuws. Meld je aan via de onderstaande button.

Follow gospelmuziek on Twitter

Uitzending terugluisteren

Je kunt de uitzending ook terugluisteren. Daarvoor kun je op de volgende link klikken:

Beluister nu terug

Nu luisteren

Windows
Media Player
RealPlayer

Interview met Shawn McDonald

Wat hoop je te bereiken met album 'Roots'? Het lijkt je meest radio-vriendelijke album tot nu toe te zijn.

Voor het uitbrengen van mijn debuutalbum 'Simple nothing'  was ik al zes jaar actief als onafhankelijk artiest. Ik heb al die nummers live gespeeld en ik kreeg de tijd om uit te vinden welke nummers bij het publiek aansloegen. Dus ik had al die liedjes, gooide ze op een hoop om het album 'Simple nothing' te maken. Het waren mijn beste songs uit de afgelopen zes jaar.

Toen de tijd was aangebroken om mijn tweede album 'Ripen' op te nemen, ervoer ik een enorm druk om hits te schrijven. Maar ik kwam erachter dat daar niet mijn hart ligt. Ik wilde geen nummer schrijven om verkeerde redenen en met de verkeerde motieven. Dus besloot ik tegen alle verwachtingen in een album met introspectieve songteksten op te nemen. De nummers op dat album kwamen vanuit het hart. Ik wist dat het geen radio-vriendelijk zou worden, maar het was mijn bedoeling mensen te bereiken en hen te helpen met problemen.

Op het nieuwe album is er sprake van een natuurlijke artistieke progressie. Ik voelde dat ik op het juiste pad zat en als bijna vanzelf is het album ontstaan. Er was geen druk die ik ervoer. Ik heb mij vrij gevoeld in het schrijven van nummmers. De liedjes zaten als het waren in mijn opgesloten en ze blijken iets meer radio-vriendelijk te zijn.

Voor het album 'Roots' heb je voor het eerst samengewerkt met andere tekstschrijvers. Hoe dat zo?

Ja, ik ontwikkel mijzelf als artiest en songwriter. Bij eerdere albums had ik een bepaald soort trots en wilde ik onder iedere song mijn naam hebben staan. Ik wilde mijzelf bewijzen door alle songs zelf te schrijven. Maar onlangs kwam ik op een punt waarop ik dacht: "Dat is zo stom." Dus deze keer heb ik de hulp van andere tekstschrijvers ingeschakeld. Het ging ongeveer als volgt:  "Hey, kun je mij in contact brengen met songtekstschrijvers die mij als artiest helpen groeien?" Dus dat was de insteek die we voor dit album hebben gekozen.

Hoe verliep het samenwerkingproces voor iemand die dat nog nooit eerder echt heeft gedaan?

Het is anders. En ik kan ook niet zeggen dat het voor alles goed heeft uitgepakt. Ik heb met meerdere mensen samen geschreven, waaronder Jon Foreman van Switchfoot, Marc Byrd  van The Choir en Ben Glover. Ben en ik zijn vrienden, dus we schreven als goede vrienden een aantal nummers. Het proces was interessant, omdat ik nog nooit bewust in een kamer ben gaan zitten met de intentie om een nummer te schrijven. Voor mij is muziek zo persoonlijk. Normaal gesproken heb ik de deur van mijn kamer dicht als ik een songtekst schrijf. Het is werkelijk emotioneel en moeilijk voor mij om dat te doen.

Enkele sessies 'songtekst schrijven' gingen heel goed, maar sommige helemaal niet. Toch heb ik het als zeer leerzaam ervaren. De Bijbel leert ons "ijzer scherpt ijzer" en ik heb veel waardevolle inzichten over het schrijven van songteksten gekregen. Er waren momenten waarop ik aan iets zat te werken en dat de ander zei: "Ik vind het goed wat je doet, maar laten we dit eens proberen. En laten we dat een beetje verder uitwerken." Het is goed dat ik soms te horen kreeg: "Misschien kan het nog beter." Op die manier wordt je uitgedaagd.

Welke thema's komen in de songs aan de orde?

Ten tijde van het schrijven van teksten voor het album 'Roots' was ik blij en heb ik geschreven over de liefde en ben ik teruggegaan naar de basis-elementen van het christelijk geloof. Ik ben naar Afrika geweest en die reis heeft veel van mijn songs beïnvloed. Zelfs heb ik een aantal nummers geschreven terwijl ik daar was. We hebben Zimbabwe bezocht en hebben een paar werken in het hart van de jungle gewoond. Tijdens ons verblijf hebben we een aantal scholen en klinieken bezocht en kennis gemaakt met de manier van leven in Afrika. Ondanks de armoede enellende die wij ook hebben gezien, was het een geweldige ervaring.

Het was te gek daar. Natuurlijk hoor je vaak van die verhalen, maar je begrijpt het pas als je er zelf bent geweest. Zij hebben zo veel vreugde, zeker gezien alles wat men heeft doorgemaakt. Daar ben ik nog het meest door gegrepen. Ze hadden zo weinig, maar ze waren zo gelukkig. De aanbiddingsbijeenkomsten bestaan uit hun harmonieën en klappen, dat heeft mij echt geraakt. Het was een hele ervaring.

Hoe heb je het ditmaal muzikaal aangepakt?

Ik houd gewoon van muziek. Vaak bezoek ik op internet MySpace pagina's, de iTunes playlist en probeer ik nieuwe muzikale invloeden te ontdekken die ik nog niet eerder heb gehoord en die mij aanspreken. Ik geloof werkelijk dat je zoveel mogelijk muzikale invloeden moet proberen te verwerken in muziek. Ik heb het gevoel dat het de enige weg is om uniek te zijn. Als er slechts één artiest is waarvan je houdt, en je probeert zo te klinken, dan houdt je het niet lang vol.

Dus heb ik echt geprobeerd om allerlei invloeden van een breed muzikaal spectrum in mijn muziek te verwerken. Ik luister graag naar blues en jazz en dat is ditmaal goed terug te horen op mijn album 'Roots'. Ook houd ik nog steeds van orchestrale dingen. Mijn voorkeur gaat uit naar slimme, mooi geschreven teksten en ik wilde gewoon een goed-geschreven album opnemen dat werkelijk een weerspiegeling is van de verschillende artiesten waar ik graag naar luister.
 

Onlangs ben je vader geworden van een zoon. Heb je deze ervaring meegenomen op het nieuwe album?

Het grootste gedeelte van de songs op het album 'Roots' heb ik voor de geboorte van mijn zoon Cohen geschreven. Het nummer "Hush" op mijn live-album 'Shattered pieces' is geschreven naar aanleiding van de geboorte van mijn zoon. Ik heb mij nog niet verdiept in het schrijven van nummers over het leven als vader. Maar ik denk dat ik de nummers die ik laatst heb geschreven wel zijn beïnvloed door de aanwezigheid van mijn zoon. 

Ik heb bijna negen maanden vrij genomen, zodat ik goed heb kunnen ervaren hoe het is om vader te zijn. Het was geweldig. Het is briljant om te zien hoe een klein mens opgroeit en zich ontwikkelt. Het heeft mij geholpen om het leven opnieuw te ontdekken. Het herinnerde mij aan mijn eigen kindertijd waarin de eenvoudige dingen in het leven tellen. Hij is zo enthousiast over de kleinste dingen.