Laatste nieuws

20 nov Song Casting crowns gaat viral door auto-ongeluk
17 okt Leen Koster en Wim Bevelander doen naam Lichtkring eer aan
1 okt Amy Grant werkt aan een nieuw kerstalbum
30 sep Newsboys mag grens met Canada niet over
29 sep Emotioneel moment voor Big daddy weave
28 sep Jamie Grace verkoopt instrumenten
27 sep Chris Tomlin schrijft kinderboek

Gratis Nieuwsbrief

Vul je e-mailadres in en maak gelijk kans op het album 'Este momento' van Trinity.

E-mail adres:

Gospeltime Twitter

Word ook volger van Gospeltime op Twitter en blijf op de hoogte van het laatste gospelnieuws. Meld je aan via de onderstaande button.

Follow gospelmuziek on Twitter

Uitzending terugluisteren

Je kunt de uitzending ook terugluisteren. Daarvoor kun je op de volgende link klikken:

Beluister nu terug

Nu luisteren

Windows
Media Player
RealPlayer

Interview met Hawk Nelson

Wat wil Hawk Nelson met het album 'Hawk Nelson...is my friend!' bereiken? 

Daniel Brio: "In het algemeen is het de gedachte dat je wilt uitstijgen boven hetgeen je ervoor hebt gedaan, om te verbeteren. We hebben deze keer met ontzettend veel verschillende tekstschrijvers gewerkt om de kracht van onze songs te doen laten groeien. We hebben altijd het voorrecht gehad om te werken met getalenteerde mensen zoals Trevor McNevan (Thousand Foot Krutch). Deze keer kregen hebben we met nog meer mensen samengewerkt die we echt bewonderen zoals Raine Maida  van Our Lady Peace.

Wij wilden meer diversiteit en een waardering voor de verschillende stijlen van muziek. Hoewel ik dat mensen onze muziek nog wel zullen herkennen, er zitten toch wat andere muzikale elementen in onze muziek. Uiteraard zijn we begonnen in het pop/punk genre, en daar houden wij nog steeds van. Maar als je vooruitgang boekt dan wil je andere dingen proberen en nagaan hoe ver je de grenzen kunt verleggen zonder de trouwe fans van je te vervreemden."

Klopt, het kan 'dodelijk' zijn als je te veel verandert.

Daniel Biro: "Ik denk dat als je zoiets gaat doen dat je beter nevenproject met die stijl kunt starten, onder een andere naam of zoiets. Ik weet dat Jason van piano ballads houdt, en daar is ruimte voor binnen deze band. We kunnen niet een geheel album met piano ballads opnemen, maar toch was het leuk om mee te experimenteren."

Wat zijn jullie levenservaringen waaruit de teksten voor dit album zijn ontstaan? Jullie hebben waarschijnlijk meer te zeggen naarmate jullie ouder worden en meer mensen onderweg ontmoeten en spreken.

Daniel Biro: "Jason schreef 'I still miss you' over het omgaan met het verlies van zijn grootmoeder. Verscheidene andere nummers gaan over ons leven als muzikanten, zoals het verlaten van onze woonplaats voor een tour en het missen van onze vrienden. En verder spreken we over serieuze kwesties en bieden we positieve handreikingen. Het is moeilijk om het cliché uit de weg te gaan van "God is er, en dat Jezus het antwoord is." Soms zijn dergelijke antwoorden niet voldoende om ervoor te zorgen dat je je beter voelt.

Het is vreemd, want voordat we met dit alles begonnen, wisten wij niet veel over de christelijke muziekscene. In Canada, het is gewoon muziek. Dan kom je hier naar Amerika, en hier wordt er druk op je uitgeoefend om de 'J-Bomb' te laten vallen, zoals we het noemen (de naam van Jezus). Wij zijn zeker enorme volgelingen van Christus, en daar willen wij in onze muziek ook voor uitkomen. Maar we willen dat niet doen op een opvallende manier. Ik heb het gevoel dat daar anderen voor zijn, zoals Jeremy Camp of Chris Tomlin die heel goed uiting geven aan hun verlangen om te evangeliseren.

Voor ons, dat is niet wat we doen. We zijn meer het type band om entertainen. We proberen eerlijk en oprecht te zijn, en soms is dat in de christelijke muziekindustrie niet gemakkelijk omdat mensen toch een bepaalde inhoud verwachten. Bij ons zul je geen overmatige hoeveelheid 'Jezus-is-het-antwoord' spul in onze muziek horen. Maar tegelijkertijd is dat wel onze boodschap. We proberen echt te zijn."

Hoe ga je om met die druk? Christelijke muziek is het enige genre met verwachtingen omtrent de songteksten.

Daniel Biro: "Waar het om gaat is dat als je een hit op de christelijke radio wilt scoren dan moet je moet een expliciet geestelijke inhoud hebben. Ik kijk echt op tegen een band als Switchfoot. Ik denk dat bandleider Jon Foreman echt een geweldige tekstschrijver is. Je kunt iets oppikken van zijn geloof, maar het is niet allemaal "Jezus, Jezus, Jezus." Ze bestaan al meer dan tien jaar en hebben hun 'ups en downs' gehad, maar Jon blijft aansprekende songs schrijven, en wij hopen hetzelfde te doen.

Laat mij duidelijk zijn, ik probeer het systeem niet zwart te maken. Ik begrijp dat nodig is om een boodschap in twee tot drie minuten over te brengen, en dat is niet altijd gemakkelijk. Er zijn geen eenvoudige antwoorden, maar we weten dat we nummers willen schrijven die positief zijn en gaan over relaties en vriendschappen."

Hoe zijn jullie op het idee gekomen voor de albumtitel 'Hawk Nelson... is my friend!'?

Daniel Biro: Hawk Nelson is my friend is eigenlijk een soort van een grap, omdat sommige mensen denken dat Hawk Nelson nog een gozers is of zoiets. (lacht) De afgelopen jaren hebben we een t-shirt met de slogan die door mijn vrouw is bedacht: 'Hawk Nelson is my friend'. Aanvankelijk hadden we zoiets van 'Dat gaat nergens over'. En ze zei: 'Precies'. Maar het t-shirt sloeg enorm aan bij de fans. En toen het moment kwam dat wij een titel voor ons nieuwe album moesten bedenken - dat is  overigens lastig is - stelde iemand 'Hawk Nelson...is my friend!' voor, omdat we in onze songteksten het over relaties hadden. Bovendien houden wij van alle mensen die wij onderweg ontmoeten, wij beschouwen hen als onze vrienden."

Jullie zijn veel dagen per jaar met elkaar op pad. Hoe gaan jullie zelf met vriendschap om?

Daniel Biro: "Elke groep heeft zijn eigen dynamiek. Ik denk dat het iets bovennatuurlijks is, want elke keer als je een groep mensen in een kleine ruimte bij elkaar zet, ontstaat er onenigheid. Maar op de een of andere manier hebben we geleerd een evenwicht te vinden. We hebben besloten geen ruzie te maken over de kleine dingen. Ik denk dat vijf jaar met elkaar touren dat tot gevolg heeft - we elkaar begrijpen en al onze stemmingen. Ik vermoed dat sommige bands door kleine onenigheden uit elkaar gaan, maar zo zijn wij niet. We houden allemaal van deze band, en we kunnen de band tot een succes maken of ermee stoppen… en we willen het niet opgeven!"