Laatste nieuws

20 nov Song Casting crowns gaat viral door auto-ongeluk
17 okt Leen Koster en Wim Bevelander doen naam Lichtkring eer aan
1 okt Amy Grant werkt aan een nieuw kerstalbum
30 sep Newsboys mag grens met Canada niet over
29 sep Emotioneel moment voor Big daddy weave
28 sep Jamie Grace verkoopt instrumenten
27 sep Chris Tomlin schrijft kinderboek

Gratis Nieuwsbrief

Vul je e-mailadres in en maak gelijk kans op het album 'Este momento' van Trinity.

E-mail adres:

Gospeltime Twitter

Word ook volger van Gospeltime op Twitter en blijf op de hoogte van het laatste gospelnieuws. Meld je aan via de onderstaande button.

Follow gospelmuziek on Twitter

Uitzending terugluisteren

Je kunt de uitzending ook terugluisteren. Daarvoor kun je op de volgende link klikken:

Beluister nu terug

Nu luisteren

Windows
Media Player
RealPlayer

Interview met Mark Schultz

Come Alive wordt je 'meest persoonlijke album' tot dusver genoemd. Dat is een gangbare opmerking tegenwoordig! 

(Lachend) Al mijn albums zijn persoonlijk, want ik ben de tekstschrijver. Het waren de mensen die ik heb ontmoet tijdens mijn fietstocht door Amerika in combinatie met verhalen van mijn vrouw die gynaecoloog is. Ik schrijf meestal over het echte leven, dus ik zou zeggen dat het net zo persoonlijk als al mijn andere albums.

Vertel eens wat over wat je heeft geïnspireerd om een fietstocht te maken.

Ik ben geadopteerd toen ik twee weken oud was. Ik vertel mensen het de zwaarste twee weken van mijn leven met het papierwerk en alles (lacht).  

Family Christian Stores belde mij en zei: "We weten dat je bent geadopteerd, en we denken dat we misschien een kans voor je hebben." Ze brachten mijn vrouw en mij naar een aantal weeshuizen in Mexico die zij financieel ondersteunen. De ontmoeting met de weeskinderen zorgde ervoor dat ik ze in mijn hart heb gesloten en dacht: 'We kunnen deze kinderen een betere toekomst bieden.' Dus werd ik woordvoerder van The James Fund. Het begon met het Bijbelvers (Jakobus 1:27) dat zegt: "Ware religie is zorgdragen voor weduwen en wezen.

Een missionaris in Mexico zei tegen mij: "Je hebt de mogelijkheid om meer dan alleen een christelijke artiest te zijn wiens gezicht op een poster staat met de tekst 'Ik steun The James fund.' Wees alsjeblieft niet zo'n figuur." Ik dacht, met mijn fiets ga ik door het hele land rijden en ik geef veertien shows. Al het geld dat binnenkomt door deze shows gaat naar deze kinderen. Dus ik stapte op de fiets, gaf veertien shows en we haalden meer dan een kwart miljoen dollar op.

Wat doet The James fund eigenlijk?

Laat mij een voorbeeld geven. Toen we naar Mexico gingen krgen we een rondleiding van een lieve goed opgeleide Mexicaan, genaamd Rudolpho. Hij was waarschijnlijk 24 jaar oud. Hij was opgegroeid in een weeshuis, en de organisatie Back2Back kwam naar Rudolpho en zei: "Je bent een slimme jongen. Wij willen je de gelegenheid geven om naar de middelbare school en de universiteit te gaan." Door de hulp van The James fund en Back2Back kreeg Rudolpho een beurs om naar de middelbare school en de universiteit te gaan.

Vandaag de dag spreekt Rudolpho vijf verschillende talen en heeft een 'master' graad. Dus The James fund rust organisaties als Back2Back toe om een kind uit een van de weeshuizen te nemen, die anders waarschijnlijk een drugsverslaafde, drugsverkoper of een prostituee was geworden. Ze krijgen een opleiding en een vaste baan. Ze worden de helden van dat weeshuis, en als ze teruggaan zeggen de kinderen: "Die vent heeft iets van zijn leven gemaakt." Dat is de enige manier waarop je de situatie kan beïnvloeden, de ene generatie helpt de volgende generatie uit de armoede te trekken. Ze helpen ook echtparen in de Verenigde Staten die een kind uit het buitenland willen adopteren maar niet genoeg geld hebben.

Adoptie wordt steeds gewoner in Amerika. Je bent zelf geadopteerd. Hebben jij en je vrouw ook plannen om ooit eens een kind te adopteren?

Als het aan mijn vrouw Kate zou liggen dan hadden we een kind uit ieder continent (lacht). Zij wil een multi-culturele familie. Elke keer als zij op reis is voor medisch missiewerk, belt ze mij in tranen en stuurt mij een foto van een klein kind die zij zo mee naar huis zou willen nemen. 

Kun je het verhaal achter de song 'What it means to be loved' vertellen?

Op een dag zei Kate: "Ik denk dat we moeten nadenken over het adopteren van sommige kinderen met speciale behoeften die er vrij slecht aan toe zijn en zelfs nog maar een paar jaar te leven hebben". Ik zei: "Schat, wat heb je gelezen en waarom moeten we dat doen?" Ze zei: "Als ze aan de zijlijn van het leven staan en niemand geeft ze aandacht dan wil ik ervoor zorgen dat ze weten wat een geweldige verjaardag en Kerstmis is. Dus voordat ze naar de hemel gaan weten ze dat ze hier op aarde geliefd waren."

En tijdens een recent optreden in een voorstad van Chicago vertelde mijn vrouw mij over een gezin waar de dokter zei: "Je bent halverwege je zwangerschap, maar de tests wijzen uit dat uw baby de eerste verjaardag niet zal halen." Er zijn artsen die abortussen uitvoeren. Ze denken er niet eens bij na, ze doen het gewoon. Dus toen een dokter zei: "Ik ben klaar om nu een abortus te doen" zei de vrouw "Ik wil haar de wereld geven. Ik wil haar handje vasthouden. Ik wil haar moeder zo lang als ik kan. Ik wil haar laten zien wat het betekent om bemind te worden. 

Eerder in je carrière was je terughoudend om te trouwen vanwege je drukke tourschema. Is dat nog steeds een punt van zorg?

Het is een aardig verschrikkelijke situatie. Mijn vrouw werkt zo'n 100 uur per week. Ze heeft een erger schema dan ik. Als ik met iemand was getrouwd die elke keer als ik weg was op zou bellen en zou zeggen: "Ik ben zo verdrietig dat je niet hier bent" en zou instorten en huilen, dat zou mij opbreken. We hebben nooit in dezelfde stad gewoond in de acht jaar dat wij verkering hadden. Dus we geoefend in het  getrouwd zijn zonder elkaar vaak te zien.

Als jullie in de toekomst kinderen mogen krijgen, wie zal dan de huisvrouw zijn?

Waarschijnlijk spreek je dan nu met hem.

Ben je wel eens emotioneel uitgeput door het verdiepen in al die verhalen? 

Als ik de verhalen achter de songs hoor en daarna naar de nummers luister dan voel ik het tegenovergestelde van uitgeput. Ik begin te denken over het verhaal achter "He is" en dan denk ik: Ik wil leven als een Payton Cram, een 11-jarige jongen die kanker heeft en zegt: "Ik ga over naar het volgende ding, maar ik geef God niet de schuld." Ik wil leven als iemand die zegt: "We hebben vrijdag een baby gekregen en zondag hoorde ik dat ik kanker heb. Maar we kunnen God niet op vrijdag loven en hem op zondag vervloeken."

Normaal gesproken zou je instinctief gek worden, bang zijn en gaan twijfelen. Het geeft mij zoveel energie en hoop om te zien dat mensen precies het tegenovergesteld reageren op de momenten van beproeving. Het maakt dat ik een beter mens wil zijn.

Hoe zorg je ervoor dat je na tien jaar van albums opnemen en touren fris blijft, zowel voor jezelf als voor luisteraars? 

Eerlijk gezegd, ik denk dat het vertellen van de verhalen achter de liedjes is waar de mensen van houden. Zo was er een keer een vrouw samen met haar moeder bij een concert. De moeder schreef een briefje aan mij waarin stond: Vanavond worstelde ik echt met mijn geloof, omdat mijn dochter kanker heeft. Toen vertelde jij het verhaal achter 'He's my son'. Ik was zo radeloos vanwege de kanker bij mijn dochter. Nadat jij het lied had gezongen, pakte mijn dochter mijn hand en zei: "Daar is je hoop, mam".

Ik stuurde dit briefje aan de vader wiens zoon kanker had en waar het lied over ging. Ik houd ervan dat hij ook deel van dat verhaal kon uitmaken, om een deel te zijn van de overwinning. Dat is echt goed leven.