Laatste nieuws

20 nov Song Casting crowns gaat viral door auto-ongeluk
17 okt Leen Koster en Wim Bevelander doen naam Lichtkring eer aan
1 okt Amy Grant werkt aan een nieuw kerstalbum
30 sep Newsboys mag grens met Canada niet over
29 sep Emotioneel moment voor Big daddy weave
28 sep Jamie Grace verkoopt instrumenten
27 sep Chris Tomlin schrijft kinderboek

Gratis Nieuwsbrief

Vul je e-mailadres in en maak gelijk kans op het album 'Este momento' van Trinity.

E-mail adres:

Gospeltime Twitter

Word ook volger van Gospeltime op Twitter en blijf op de hoogte van het laatste gospelnieuws. Meld je aan via de onderstaande button.

Follow gospelmuziek on Twitter

Uitzending terugluisteren

Je kunt de uitzending ook terugluisteren. Daarvoor kun je op de volgende link klikken:

Beluister nu terug

Nu luisteren

Windows
Media Player
RealPlayer

World Vision krijgt subsidie voor hulp aan Congo

Datum: woensdag 19 december 2012

World Vision krijgt van de Nederlandse overheid ruim 700.000 euro subsidie om een oplossing te vinden voor 60.000 vluchtelingen uit de Democratische Republiek Congo. Een groot bedrag in deze moeilijke tijd voor ontwikkelingssamenwerking. “Geweldig dat de Nederlandse overheid ons al 15 jaar wil steunen in het vinden van een oplossing voor deze vluchtelingen”, aldus de directeur van World Vision, Ruud van Eijle. De afgelopen weken is de Democratische Republiek Congo regelmatig in het nieuws. De strijd om de macht en grondstoffen zorgt voor veel onrust en geweld. 140.000 mensen sloegen dit jaar op de vlucht. Maar het is al jarenlang onveilig in D.R.C. Vanaf 1996 vielen er 5,4 miljoen doden als gevolg van de Congolese oorlog. World Vision vangt sindsdien duizenden vluchtelingen op in Kigoma, Tanzania. Doordat de situatie in DRC onveilig blijft, kunnen de mensen niet terug en verblijven er nu nog steeds 60.000 vluchtelingen in één van de kampen.

World Vision is al vanaf het begin verantwoordelijk voor het kampmanagement. Dit wordt al sinds 1997 gesubsideerd door de Nederlandse overheid. In eerste instantie in een handvol kampen, waar op het hoogtepunt bijna 200.000 mensen verbleven. Nu nog voor de 60.000 in het overgebleven kamp. World Vision zorgt voor de orde in het kamp, verdeelt het voedsel van het World Food Programme, verzorgt beroepstrainingen en zorgt in beperkte mate voor onderwijs voor de kinderen. In principe is dit geen onderdeel van noodhulp, maar omdat de situatie al 15 jaar duurt, is het belangrijk dat deze kinderen ook onderwijs krijgen.
UNHCR: “Nederlandse overheid voorkomt een humanitaire ramp”

De Nederlandse overheid is al 15 jaar een belangrijke donor voor de activiteiten van World Vision in de regio. Zonder deze bijdrage zou World Vision haar werk niet kunnen doen. Volgens de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties zou het stoppen van de bijdrage een ‘humanitaire ramp’ betekenen. De Nederlandse overheid heeft nu een verzoek van World Vision goedgekeurd: in 2013 zal World Vision nog eens 700.000 euro krijgen om een oplossing te zoeken voor de 60.000 vluchtelingen.

Directeur Ruud van Eijle bezocht het kamp afgelopen september en vertelt: “We proberen komend jaar samen met andere organisaties een oplossing te vinden. De D.R.C. is een groot land, niet alle gebieden zijn onveilig. Misschien zijn er gebieden waar terugkeren naar het land van herkomst wel mogelijk is.” Met de juiste begeleiding kunnen de vluchtelingen dan in een andere regio hun leven opbouwen. “De Nederlandse overheid is al jaren trouw aan de Congolese vluchtelingen. Het zou geweldig zijn als er nu met dit geld van de overheid een langdurige oplossing gevonden wordt.”